8-10 noiembrie | Cluj

Lungul drum spre casă

Preconferința “Îngrijirea competentă a copiilor care au suferit traume”

Îngrijirea competentă a copiilor care au suferit traume este un curs intensiv care conține nouă module. La finalul cursului, participanții vor fi capabili:

 1. Să înțeleagă obiectivele îngrijirii și dezvoltării copilului.
 2. Să înțeleagă deprinderile esențiale ale persoanei competente în îngrijirea copiilor care au suferit traume.
 3. Să înțeleagă impactul pe care trauma și stresul traumatic din copilărie îl pot avea în dezvoltarea copilului.
 4. Să identifice reacțiile care facilitează adaptarea pozitivă a copiilor care au suferit traume.
 5. Să identifice strategii, tehnici și deprinderi noi care ajută la creșterea copiilor cu un trecut traumatic.
 6. Să identifice strategii care îi ajută pe copii să învețe să își poarte singuri de grijă.

Program

Această preconferință va începe cu înregistrarea participanților în 7 noiembrie între orele 8:30 și 9:30, prânzul între 12:30 și 14:00 și se va încheia în data de 8 noiembrie cu prânzul 12:30-14:00.

Structura cursului

Modulul 1 Trauma și impactul acesteia în viața unui copil. Modulul este o introducere în deprinderile esențiale ale persoanei competente în îngrijirea copiilor care au suferit traume și definirea tipurilor de traumă.

Modulul 2 Înțelegerea traumei și impactul acesteia în procesul de dezvoltare în funcție de vârstă. Va fi examinat impactul traumei în dezvoltarea copilului.

Modulul 3 Parcursul persoanei competente în îngrijirea copiilor care au suferit traume. O prezentare a celor șase caracteristici ale persoanei competente în îngrijirea copiilor care au suferit traume.

Modulul 4 – 9 Deprinderi esențiale:

 • Creșterea maximă a siguranței senzoriale a copilului.
 • Cum îl ajutăm pe copil să atenueze emoțiile copleșitoare și să dezvolte relații
 • Cum îl ajutăm pe copil să își schimbe comportamentele dificile și să dezvolte relații
 • Consolidarea relațiilor mai vechi și promovarea relațiilor noi, benefice
 • Cum îl ajutăm pe copil să își accepte cu demnitate povestea de viață
 • Cum să avem grijă de noi înșine în timp ce avem grijă de copii

Formatori

Cursul va fi susținut de: Alina Muntean, David Lee, Juliana Citirigă și Mirela Mihăileanu, formatori autorizați și practicieni cu experiență în TCC (Trauma Competent Caregiving) și TBRI (Trust-Based Relational Intervention).

Alina Muntean. Din 2004 a început sa lucreze cu tineri și copii abandonați din județul Mureș. Și-a dorit să se implice mai adânc în viata acestor copii și să ducă munca la un alt nivel. Prin urmare a finalizat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și un Master în Consiliere și Psihologie Clinică. A terminat o formare în Terapie de Familie Sistemică ai a participat la training-uri pe traumă în SUA și România. O schimbare în familia ei e că pe lângă cei doi băieți biologici a luat în plasament și o fetiță, iar această experiență a ajutat-o să înțeleagă și mai bine părintele care crește un copil cu traume.

David Lee. Președinte al Asociației Umanitară Un Nou Inceput. Asociația este autorizată în Adopție internă. David este membru al ARFO, locuiește în Brașov și este căsătorit cu Felicia (din România) și au 3 copii: Marc, Seth și Olivia.

Julianna Citirigă. Asistent social cu experienta în serviciul de îngrijire în apartamente de tip de familial din București, în programul de plasament familial din județul Mureș, iar acum lucrează într-un ONG din Brașov, autorizat pentru activități în domeniul adopției. Dragostea pentru copii abandonați și adoptați provine din experienta ei de viata, și anume, a fost și ea adoptata la vârsta de 3 ani și jumătate dintr-un orfelinat din județul Harghita. Îi plac provocările care-i testează limitele și prefera întotdeauna sa spună adevărul.

Mirela Mihăileanu. Formator acreditat și a susținut cursuri de îngrijire competentă a copiilor cu istoric de traumă pentru sute pe părinți adoptivi, familii de plasament, educatori și voluntari ca parte a Academiei de Training din cadrul Asociației Tzuby’s Kids, unde este membru fondator. Pasiunea Mirelei este de a înțelege modificările care au loc în biologia şi psihologia copilului care a suferit abuz, neglijare severă, abandon și de a ajuta părinții și îngrijitorii copiilor să contribuie la vindecarea acestora. Convingerea Mirelei este că dreptul fundamental al fiecărui copil este să crească într-o familie permanentă în care copiii să-și găsească apartenența, siguranța și echilibrul psiho-afectiv atât de necesar recuperării traumelor suferite.

Preconferința “Familia contează”

“Familia contează” este un program de restaurare și reîntregire a familiilor. Scopul acestuia este ajutorarea părinților care din diferite motive și-au pierdut copiii (case de copii, plasament etc) și doresc să îi primească înapoi.

În fiecare an, în țara noastră intră în sistemul de protecție 10.000 de copii. 4.000 din aceștia sunt reintegrați în familia biologică. O mare parte din ei se reîntorc în sistem. Motivul de cele mai multe ori este reprezentat de faptul că familia biologică nu reprezintă mediul în care copilul să fie în siguranță.

Programul “Familia contează” își propune să vină alături de aceste familii vulnerabile, să le echipeze cu trainingul și suportul necesar pentru a avea succes.

“Familia contează” este un program pareting de 6 săptămâni. Prin “Familia contează” biserica locală este echipată să împlinească nevoile, să mentoreze și să poarte de grijă părinților care vor să își primească copiii înapoi. Prin acest program biserica predă curiculumul în timp ce asigură pentru părinți transport, grijă de copii, masă și un program de mentorare.

Cele 2 componente principale ale programului sunt curiculum predat în clasă si mentorarea unu la unu.

Program

Această preconferință va începe cu înregistrarea participanților în 7 noiembrie între orele 8:30 și 9:30, prânzul între 12:30 și 14:00 și se va încheia în data de 8 noiembrie la ora 17:00.

Structura cursului

Cele 6 lectii predate sunt:

 • Familia este menită să aibă succes
 • Familia de origine și cum ne afectează familia actuală
 • Familia funcționează ca echipă
 • Familia înflorește cu disciplină
 • Famila a fost creată cu scop și pentru permanență
 • Familiile destrămate pot fi restaurate

Participanții la această preconferință vor fi echipați și vor primi materiale pentru a putea dezvolta acest program în biserica lor.

Traineri

Rick Morton – vicepreședinte al Lifeline Children’s Services. Are un doctorat in Educație creștină și predă la New Orleans Baptist Theological Seminary. Scriitor și vorbitor international, Rick este coautorul cărții “Orphanology: Awakening to Gospel-centered Adiption and Orphan Care. Rick și soția sa Denise sunt căsătoriți de 26 de ani și au trei copii adoptați.

Jana Lombardo – Director de program Lifeline Children’s Services. Cu experiență de peste 28 de ani în asistență socială, Jana este coordonator al Lifeline pentru Europa de Est.

Traci Newell – Asistent social profesionist, Director national pentru programul “Familia conteaza” în Statele Unite. Traci este responsabilă de recrutarea si trainingul bisercilor pentru programul de restaurare a familiei. Este o părinte de plasament, căsătorită cu Marc de 21 de ani. Are două fete: Chrissy și Lily.

Simpozionul “Mintea poate vindeca creierul”

Simpozionul de cercetare 2018 aduce împreună specialiști și cercetători de top din îngrijirea copiilor vulnerabili din România. Prezentatorii vor răspunde la o întrebare importantă: Cum poate mintea să vindece creierul în cazul copiilor și tinerilor vulnerabili și ce pot face profesioniștii pentru a facilita acest proces.

Cea mai mare parte din literatura disponibilă pe subiectul copiilor orfani sau vulnerabili este copleșitoare și descurajantă. Ca indivizi cărora ne pasă în mod profund de bunăstarea copiilor și a tinerilor vulnerabili, această realitate este dureroasă. Adesea, poate face munca cu copiii vulnerabili să pară lipsită de speranță. Din fericire, noile cercetări aduc o perspectivă nouă. “Neuroplasticitatea” este un termen științific care înseamnă faptul că creierul poate fi influențat de mediul înconjurător. În același mod în care adversitățile pot avea un impact negativ asupra dezvoltării creierului, intervențiile corecte pot să repare daunele și să conducă copilul spre vindecare.

Program

Această preconferință va începe cu înregistrarea participanților în 8 noiembrie între orele 8:30 și 9:30, prânzul între 12:30 și 14:00 și se va încheia în data de 8 noiembrie la ora 15:30.

Vorbitori

Simpozionul este condus de Dr. Amanda Howards. Mandy Hiles Howard este Profesor Asistent în Psihologie la Universitatea Samford. A venit la Samford după ce a fost director adjunct al Institutului de Dezvoltare a Copilului din cadrul TCU. A lucrat îndeaproape cu Dr. Karyn Purvis și David Cross în dezvoltarea intervențiilor relaționale bazate pe încredere (TBRI), care este o abordare bazată pe cunoașterea și înțelegerea traumei pentru a lucra cu copii care au o istorie de traume. Interesul profesional al lui Mandy integrează teoria, cercetarea și practica pentru a spori înțelegerea proceselor interpersonale care stau la baza sănătății mintale și a calității vieții pentru tineri în îngrijirea netradițională. În timpul verii, ea participă ca voluntar în tabere terapeutice.

Ceilalți vorbitori

Diana Vasile, PhD, Președintele Institutului pentru Studiul și Tratarea Traumei. Practică pshihoterapia de mai mult de 20 de ani și are un doctorat în studiul traumelor familiei, reziliență și recuperare posttraumatică. Este deasemenea cadru didactic universitar, vorbitor și trainer, predând și vorbind despre potențialul oamenilor, despre modul în care trauma are impact asupra acestuia și cum transformă identitatea. A călătorit în interes personal și profesional pe patru continente pentru a-și lărgi și aprofunda cunoștințele sale și pe ale altora în același timp. Crede cu fermitate că îi putem ajuta pe alții să își descopere identitatea dacă ne dăm șansa să ne întâlnim cu propriile traume și ne descoperim propria identitate ascunsă în spatele experiențelor traumatice personale. Diana este președintele institutului de traumă din București, institut dedicat trainingului în psihologia traumei și în psihoterapiei. Diana are articole și cărți scrise pe domeniul psihologiei relaționale și familiei, psihotraumatologiei, atât pentru mediul științific cât și pentru publicul larg.

Erin Arant. Terapeut ocupațional licentiat, locuiește în Kiev, Ucraina. Originală din Statele Unite, din 2010 este în Ucraina unde a venit să studieze la o scoală internațională. În timp ce era acolo, ea a lucrat la o casă pentru oameni cu dizabilități și această experiență i-a schimbat viața. Din acel moment și-a devotat viața studiului și aplicării acestuia în practică pentru a schimba viața acestor oameni. Este parte a Societății Ucrainene pentru Ergoterapiști și promovează dezvoltarea profesiei de terapie ocupațională în Ucraina. Erin are un cabinet de practică privată, conduce seminarii educaționale și participă în diferite acțiuni prin care aduce lumină și viață tuturor ce au diferite dizabilități.

Kerri Dunkelberger. Director Executiv, plasament și adopții, Olive Crest, are peste 28 de ani investiți în identificarea soluțiilor pentru familiile și copii deserviți de US Child Welfare System. Lucrează de 13 ani la Olive Crest ca Director Executiv responsabilă de plasamente si adopții, dezvoltând programe de asistență a familiei și copiilor. În această perioadă la Olive Crest, a avut privilegiul de a ajuta la finalizarea a peste 2600 de adopții. Specializarea lui Kerri a fost din totdeauna grija pentru familie și echiparea părinților pentru a ajuta copiii să depășească cu bine traumele suferite în primii ani. Activitățile sale cuprind în special instruirea angajaților în cele mai eficiente metode de îngrijire, asistarea familiilor adoptatoare și asigurarea excelenței în programul național.