WORKSHOP I – vineri, 9 Noiembrie, 11:30 – 12:30

WORKSOP II – vineri, 9 Noiembrie, 14:00 – 15:00

WORKSOP III – vineri, 9 Noiembrie, 15:15 – 16:15

WORKSOP IV – vineri, 9 Noiembrie, 16:30 – 17:30

WORKSHOP V – sâmbătă, 10 Noiembrie, 9:00 – 10:00

WORKSHOP I – VINERI, 9 NOIEMBRIE, 11:30 – 12:30

1. Stress și burnout– aspecte practice

Greutățile vieții și stresul sunt două lucruri pe care nu le putem evita în viață. Dar cum putem să le gestionăm astfel încât să nu fie prea mult, să nu ducă la burnout – o epuizare totală? În cadrul acestui workshop vom discuta care sunt aspectele care duc la burnout, vom da ocazia participantilor să își auto-evalueze nivelul de stres și să dezvolte un plan personalizat de gestionare a sa.
(Anda Mogos – psihoterapeut și autoarea a două cărți “Drum prin doliu” și “Educația sexuală în familie”)

2. Dragostea prin ochi de copil și părinte

Workshop-ul sprijină participanții să înțeleagă complexitatea funcționării psihice umane numită „dragoste”. Nefiind doar un sentiment uman, ci și un set de acțiuni, dragostea este manifestată diferit în funcție de nivelul de dezvoltare al ființei umane. Atunci când aceste ființe umane sunt un copil și părintele său, acest sentiment profund, exprimat printr-o serie de comportamente, se simte și arată foarte diferit. De aceea, în fiecare relație părinte-copil există un risc de apariție a confuziilor, neînțelegerilor, conflictelor, agresiunilor și violenței. Workshop-ul va clarifica aceste diferențe, va oferi repere de identificare a riscurilor de încurcături relaționale între copii și părinți, precum și repere de intervenție pentru a facilita o relaționare mai sănătoasă a părinților cu copiii lor.

(Diana Vasile – PhD, profesor universitar, vorbitor și trainer, Președintele Institutului pentru Studiul și Tratarea Traumei.)

3. Practici inovative în SUA pentru copiii și tinerii vulnerabili (Safe Families, Programe de Tranziție adaptate vârstei etc)

(Kerry Dunkelberg – Director Executiv pentru Plasament și Adopții la Olive Crest, Jessica Valdez – Director de Program pentru Plasament Familial și Adoptii)

4. Rolul masajului și al alimentației în vindecarea traumelor copiilor

Există răni interioare ale unui copil pe care nu le puteți vedea cu ușurință că sunt rezultatul abandonului, al abuzului emoțional sau al celui fizic. Un angajament pe termen lung pentru exprimarea tactilă plină de iubire și al masajului terapeutic cu ajutorul nutriției poate avea beneficii în vindecare intensă și îndeplinește nevoile cele mai de bază ale copilului de a se simți în siguranță, confortabil și iubit. Numai atunci copilul se poate vindeca, se poate dezvolta în mod armonios și îi merge bine, îndeplinind visul de a fi complet și conectat

(Janet Feavel – terapeut de masaj certificat și practicant în terapia nutrițională, a finalizat studii de specialitate în domeniul nutriției holistice, atingerii terapeutice/masajului și aplică aspecte ale terapiei prin atingere)

5. Trauma și dificultățile de procesare senzorială: sfaturi și trucuri pentru a supraviețui zilei

Pentru părinții/îngrijitorii copiilor care pot avea dificultăți în procesarea senzorială, chiar dacă au primit sau nu un diagnostic. Acesta este un factor comun pentru copiii și tinerii care au suferit traume sau au deficiențe de dezvoltare. Acest workshop va evidenția legătura dintre trauma pe care orfanii și copiii vulnerabili o întâmpină și provocările care rezultă din procesarea senzorială. Vom explora strategii practice zilnice pentru ai ajuta pe acești copii, familiile lor și îngrijitorii lor să trăiască cu mai puține greutăți, mai multă înțelegere și o mai bună calitate a vieții.
(Erin Arant, Terapist ocupațional, Societatea Ucraineana de Ergoterapie)

6. Purtarea de grijă: Un model pentru bisericile locale de a sluji familiile de plasament și adoptive 
Unii creștini sunt chemați să ia în plasament sau să adopte un copil, deschizându-și inimile și casele copiilor aflați în dificultate. Deși nu toți suntem chemați să luăm în plasament sau să adoptăm, toți suntem chemați să ne îngrijim și să slujim. Alăturați-vă pentru a afla cum poate biserica locală să poarte de grijă familiilor de plasament sau adoptive. De la o masă simplă la timp în care să asculți nevoile lor; de la a lăsa o dimineața unei mame să se odihnească la o seară de respiro pentru un cuplu; de la un umăr pe care să plângă la un suflet cu care să se roage, fiecare dintre noi poate face ceva.
(David și Lisa Hennessey – Director CAFO Global Network)

7. Finanțarea activității ONGurilor

Banii sunt rădăcina tuturor relelor dar fără bani noi nu putem să lucrăm și să realizăm lucrurile pe care vrem pentru Gloria lui Dumnezeu. În acest workshop vom analiza aspectele pe care donatorii le caută în relațiile cu potențialii parteneri. Vom descoperi împreună modalități noi de a strânge suport.

(Olha Prytula – Director de programe pentru Europa de Est, A Family for Every Orphan)

8. Fiecare copil este unic și poate avea succes

Este necesar, ca părinți și îndrumători buni, să calibrăm înțelegerea noțiunii de SUCCES a copiilor în funcție de cine sunt ei cu adevărat. Dorim să lucrăm, să gândim, să ne preocupăm activ în aceasta direcție, tocmai pentru că descoperind comoara ce locuiește în ei să fim pregătiți corespunzător să ii susținem în așa fel ca aceștia să pășească pe cale, cu încredere că aparțin, sunt iubiți și au suport.
Calitatea relațiilor pe care le dezvoltăm cu copilul determină eficiența tehnicilor aplicate în educarea lui.
Cultivarea unor relații sănătoase și pline de dragoste vor determina fiecare copil să dorească foarte mult să le păstreze, pe de altă parte dacă nu vor vedea nici un beneficiu din a ține relația intactă cu părintele sau îndrumătorul, cu cel care ar trebui sa fie acolo pentru el, orice eforturi educaționale vor avea un impact minim.
Chiar și copilul cu voință puternică va răspunde mai mult iubirii și bunătății autentice decât metodelor și abordărilor creative, geniale dar fără interes în persoana lui.

Monica Pîrvu – Coordonator de programe sociale al Asociație Diaconia Ajutor Internațional și totodată director al Centrului de zi Diaconia)

WORKSOP II – VINERI, 9 NOIEMBRIE, 14:00 – 15:00

1. Discuții despre sex: cum abordăm subiectul sexualității cu copiii?

Generația noastră a crescut cu povestea berzei ca punct principal în educația sexuală din copilărie – și asta ne lasă pe noi cu o provocare la acest capitol. Acest workshop va răspunde la întrebarea: cum putem să gestionăm acest subiect în discuțiile cu copiii noștri? Când să le spunem și ce? Si mai ales, cum putem să abordăm subiectul sexualitații în așa fel încât prin aceste discuții, să-i ajutăm să se protejeze de abuzul sexual?
(Anda Mogos – psihoterapeut și autoarea a două cărți “Drum prin doliu” și “Educația sexuală în familie”)

2. Nevoile emoţionale ale copiilor şi abilităţile parentale

V-aţi întrebat vreodată ce este necesar să facem noi adulţii pentru a-i susţine pe copii să îşi atingă potenţialul? Ce anume îi face pe unii dintre adulţi să aibă „lipici” la copii?Dar ce anume îi face pe anumiţi copii să-şi exploreze posibilităţile mai mult decât pe alţii? Împreună vom descoperi ce este necesar să avem în vedere când susţinem un copil pe parcursul dezvoltării lui. Ce putem face ca adulţi pentru a fi autentici în relaţia cu ei şi cum anume construim o relaţie sănătoasă cu cei din jur. Ne facec o deosebită bucurie să fim martorii acelor clipe unice când un copi face primii paşi, încă nesiguri şi cu multe opriri. Însă ne dorin ca acesta să continue tot mai sigur şi chiar să alerge cât mai curând. Astfel sunt şi nevoile emoţionale şi cele fizice. Acoperirea nevoilor fizice îi ajută pe copii să facă primii paşi, însă în momentul în care răspundem adecvat nevoilor emoţionale ale copiilor îi susţinem să treacă de la primi pași timizi la alergare și chiar să crească viteza şi să dezvolte anduranţa. Haideţi să descoperim împreună ce abilităţi avem şi cum să le dezvoltăm şi mai mult!

(Adela Şetet – Asistent Social și Manager al Centrului de Formare și Evaluare în Asistența Socială)

3. Experiența adopției pentru părintele singur

Să fi părinte adoptiv nu este ușor, dar atunci când o faci singur, are propriile provocări. În acest workshop vom împărtăși experiențele noastre personale, despre greutăți dar și despre bucuriile de a fi părinte singur și de a crește copilul adoptat cu succes.

(Corina Caba & Sarah Nicole Smith, mame adoptive singure)

4. Îngrijirea sufletului pentru liderii care lucrează cu copiii vulnerabili 

(Kerry Dunkelberg – Director Executiv pentru Plasament și Adopții la Olive Crest, Jessica Valdez – Director de Program pentru Plasament Familial și Adoptii)

5. Efectul adopției asupra copiilor biologici: Un instantaneu al experienței

Împreună cu familia ei, Erin Arant și-a primit sora în casa ei în 2008. În această discuție, Erin va împărtăși experiența ei de la primă mână despre modul în care adoptarea sorei ei a afectat-o și cum a trebuit să învețe să împartă părinții, surorile, casa ei și viața ei cu altcineva. Ea va împărtăși, de asemenea, despre modul în care părinții adoptivi cu copii biologici pot contribui la asigurarea unui mediu pentru o tranziție lină în extinderea familiei lor pentru a include un frate adoptat.
(Erin Arant, Terapist ocupațional, Societatea Ucraineana de Ergoterapie)

6. Depășirea fricii: Slujirea în mijlocul haosului 
Îngrijirea copiilor vulnerabili nu înseamnă a coborî în groapă pentru a-l scăpa pe copil de haosul și trauma care îi definește viața. Coborâm în groapă ca să fim alături de copil, să îl ținem de mână, să îi dăm încredere și cu blândețe să îi arătăm o ieșire/a-l conduce spre eliberare în câțiva ani. Când ne alăturăm copiilor în haos, ne va afecta și pe noi și va deveni parte din povestea noastră. Vă invit să ascultați cum Dumnezeu a luat cea mai mare teamă a mea și a transformat-o în binecuvântare.
(David și Lisa Hennessey – Director CAFO Global Network)

7. Toate comportamentele sunt adaptabile: Creșterea eficacității intervențiilor în cazul copiilor ce au suferit traume

Trauma schimbă creierele copiilor noștri care provin din locuri dificile și influențează radical comportamentul lor actual. Când înțelegem natura adaptabilă a comportamentului putem folosi metoda dublă de “Înțelegeți” și “Înlocuiți” pentru a ajuta copiii noștri să devină oamenii care au fost meniți să fie.

În acest atelier vom explora “de ce-ul“ comportamentelor dificile și vom învăța cum putem ajuta copiii cu istoric de traumă să crească dincolo de comportamentele bazate pe supraviețuire, care sabotează capacitatea lor de a se conecta cu alții, de a experimenta succesul și de a se considera prețioși.

(Diane Pulvermiller și Melanie Dewey – Mercy Ministries)

8. “ Logica Emoționalã în dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului”

Încă din primele zile și ani de viata, experientele trăirii sunt și pot fi deseori tumultuoase, stresante sau chiar traumatizante. Pentru a ajuta copii sa aibă o dezvoltare cat mai sănătoasă și pentru a creste capacitățile lor de adaptare la tot ce înseamnă viata și provocările ei, desigur știm deja cu toții, ca este mai potrivit sa antrenam, sa educam, sa prevenim, decât sa tratam ulterior.
Componenta emoțională este cea care modelează decodificarea experientelor și determina ulterior interpretarea pe care copilul/omul o da vieții, relațiilor și imaginii despre sine însuși; aceste aspecte se vor structura în timp în concepția despre lume, oameni și viata a copilului, influențându-i atitudinile, comportamentele și acțiunile.
Logica emoțională – este o metoda prin care ii putem învăța și antrena pe copii (și pe adulți) în a-și procesa corect suferințele cauzate de pierderi, stres, dureri, tulburări etc.
Logica emoțională vrea sa ne învețe cum sa înțelegem de ce simțim ceea ce simțim, cum sa ne calmam mai eficient, cum sa găsim cai mai funcționale de procesare și rezolvare când lucrurile merg prost și suntem supărați.

(Ștefania Botez – psiholog, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, Președinte ACCR (Asociația consilierilor creștini din România), trainer-supervizor și consilier în cadrul asociației.)

WORKSOP III – VINERI, 9 NOIEMBRIE, 15:15 – 16:15

1. Tulburari mentale – Aspecte practice de gestionare

De multe ori auzim expresia „o să-mi pierd mințile” – dar ce facem atunci când bănuim că sănătatea noastră mintală chiar este în pericol? În acest workshop vom discuta despre cele mai întalnite tulburări mintale – depresia și anxietatea. De asemenea, vom afla și cum să procedăm atunci când apar simptome care ne afectează, și bănuim avem nevoie de ajutorul unui specialist.
(Anda Mogos – psihoterapeut și autoarea a două cărți “Drum prin doliu” și “Educația sexuală în familie”)

2. Procesul de adaptare a copilului din sistemul de protecție în familia adoptatoare și soluții pentru viitorii părinți

Trecerea copilului din sistemul de protecție (asistență maternală sau centre rezidențiale) în familia adoptatoare este un proces de durată care implică un consum mare de energie din partea tuturor părților implicate. Atunci când acest proces nu este înțeles sau i se acordă prea puțină importanță poate genera dificultăți atât copilului, cât și familiei. Relațiile pe care copilul le-a dezvoltat în trecut sunt parte din viața lui, iar noii părinți nu știu întotdeauna cum să gestioneze bagajul cu care copilul vine și nici experințele pe care el le-a trăit. Persoanele cu care copilul a dezvoltat relații de încredere, atașament sau loialitate pot fi implicate în procesul de adaptare și pot fi o resursă importantă pentru copil și pentru viitoare familie. În cadrul atelierului vom explora împreună aceste resurse și vom descoperi modul în care pot fi folosite în favoarea copilului și a familiei.

(Ana Rădulescu – Conferențiar Universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și Director General al Asociației Asistenților Sociali din România/ ASproAS, Președintele European al Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW)  și Fondator al Centrului de Formare și Evaluare în Asistența Socială -CFCECAS)

3. Tulburările de atașament și motalități practice de ajutor pentru părinți și copii

Fiecare copil adoptat are o anumită formă de tulburare de atașament, indiferent de vârsta la care a fost adoptat. Cel mai des este întâlnită la copiii care au fost mutați de la o casă la alta, de mai multe ori. La acest workshop vom discuta despre diferitele forme de probleme de atașament și despre modalități practice de a ajuta copilul.

(Sarah Nicole Smith, psihiterapeut acreditat TBRI, mamă adoptivă și de plasament)

4. Emoțiile complexe în triada adopției (Copilul adoptat, Părinții adoptivi și Părinții Biologici)

(Kerry Dunkelberg – Director Executiv pentru Plasament și Adopții la Olive Crest, Jessica Valdez – Director de Program pentru Plasament Familial și Adoptii)

5. Rolul masajului în vindecarea copiilor cu traume. Curs pentru avansați

Creșterea copiilor cu istoric de traumă presupune cunoașterea profundă a efectelor traumei și învățarea modului în care să personalizați atingerea pentru a împlini nevoile speciale ale fiecărui stadiu de schimbare sau a diagnosticelor specifice.

(Janet Feavel – terapeut de masaj certificat și practicant în terapia nutrițională, a finalizat studii de specialitate în domeniul nutriției holistice, atingerii terapeutice/masajului și aplică aspecte ale terapiei prin atingere)

6. Disciplinarea în cazul copilului ce a suferit traume
Acest worksop va aborda chestiuni importante întâlnite în modelarea comportamentului copiilor sau adolescentilor cu istoric de traumă. Deși tendința noastră este de cele mai multe ori să încercăm schimbarea comportamentului rapid acest workshop va pleda pentru abordarea shimbării într-o manieră mai profundă, țintind spre o transformare interioară finalizând cu comportamentul.
Creșterea copiilor și adolescentilor care au suferit traume nu este ceva ce se se poate rezolva rapid, ci mai degrabă un maraton de manifestare a grijei și dragostei.
(Corina Caba – Fondator și Director al Fundației Casa Speranței din Oradea, mamă a patru copii adoptați)

7. Practici și intervenții pentru tinerii, orfani care nu au fost adoptați

Mulți tineri care cresc în medii instituționalizate nu sunt suficient de norocoși pentru a ajunge “acasă” și în schimb se simt nepregătiți pentru viață singuri.  Vom explora modul în care putem ajuta acești tineri  pentru a-i ajuta să depășească sistemele de apărare pe tot parcursul vieții care împiedică încrederea. Vom explora, de asemenea, modul în care ne putem pregăti pentru aceste relații care ne vor testa hotărârea.

(Diane Pulvermiller și Melanie Dewey – Mercy Ministries)

8. Jocul, o unealtă la îndemâna oricărui părinte

Jocul este esențial în dezvoltarea copiilor. Prin joc, copiii deprind abilitati sociale și emoționale. Prin joc se câștigă încrederea și alungăm frica. Prin joc ne creem relații solide. Prin joc putem corecta un copil și apoi ne putem reconecta cu acesta. Prin joc schimbăm structura creierului.

(Alina Muntean – Psiholog)

WORKSOP IV – VINERI, 9 NOIEMBRIE, 16:30 – 17:30

1Cum să ajuti copilul în tranzitia de la AMP, acasă 

Una dintre întrebările cele mai dese ale părinților adoptivi este: “Cum putem ajuta tranziția copilului de la AMP (Asistenta Maternală) în casa noastră?” Și este o întrebare importantă deoarece această tranziție are o importanță foarte mare în viața copilului tău. Vom discuta despre lucrurile practice pe care le puteți face înainte ca copilul dumneavoastră să facă această tranziție și de asemenea, o să discutăm cum puteți ajuta copilul după ce ajunge acasă.

(Sarah Nicole Smith, psihiterapeut acreditat TBRI, mamă adoptivă și de plasament)

2. Puterea vindecătoare a spunerii propriei povești

(Kerry Dunkelberg – Director Executiv pentru Plasament și Adopții la Olive Crest, Jessica Valdez – Director de Program pentru Plasament Familial și Adoptii)

3. Masajul terapeutic al copilului

Un părinte sau îngrijitor poate câștiga încredere și o înțelegere mai profundă asupra modului în care se poate conecta cu copilul lui prin masaj, oferind și primind masaj în timpul cursului și experimentând personal beneficiul bunei atingeri.

(Janet Feavel – terapeut de masaj certificat și practicant în terapia nutrițională, a finalizat studii de specialitate în domeniul nutriției holistice, atingerii terapeutice/masajului și aplică aspecte ale terapiei prin atingere)

4. Războiul spiritual: Realitățile atacului lui Satan și cum putem sta împotriva lui, în victoria lui Iisus Hristos

Dacă religia care este pură și neîntinată înaintea lui Dumnezeu Tatăl include îngrijirea orfanilor și văduvelor în necazurile lor, atunci nu ar trebui să ne așteptăm la o anumită rezistență din partea lui Satan atunci când o facem? Acest workshop explică realitatea luptei spirituale în îngrijirea copiilor orfani și vulnerabili și de ce, uneori, poate părea că nu puteți lua o pauză. Din fericire, în Hristos, suntem deja victorioși! Trebuie doar să credem în acea victorie și să ne ridicăm, în adevăr, împotriva dușmanului și a schemelor sale rele de a fura, ucide și distruge.
(Erin Arant, Terapist ocupațional, Societatea Ucraineana de Ergoterapie)

5. O călătorie lungă, sacră: creșterea spirituală cu cei zdrobiți

Călătoria sufletului uman este de o importanță capitală. Cum să facem această călătorie cu și printre cei abandonați, răniți și traumatizați? Îngrijitorii și cei care lucrează cu orfani se confruntă cu provocări extraordinare. Cum ne îndreptăm spre suflet – sufletele noastre și sufletele prețioase ale copiilor și tinerilor pe care îi slujim? Cu o amenințare constantă de epuizare și burnout, cum putem nu doar să ne susținem munca, ci să înflorim? În chemarea noastră la această lucrare specială, avem ocazia să împărtășim această călătorie spirituală cu cei pe care îi slujim – împreună creând cadrul pentru o viață abundentă împreună prin tunelul rănilor și bucuriilor amestecate. Atelierul va explora atât perspective cât și practici pentru această călătorie sfântă și dătătoare de viață.

(Scott Dewey – Mercy Ministries)

6. “Cum îmi mențin principiile și integritatea în asistență socială?”

Ce înseamnă sa fi integru în asistenta sociala? Care sunt modalitățile prin care ne putem proteja principiile de lucru?

Va invitam la un workshop-dezbatere special conceput pentru asistenți sociali în cadrul căruia, prin exemple practice, vom încerca să vedem cum ne stabilim principiile și cum ne menținem integritatea în domeniul asistenței sociale.

Scopul dezbaterii este conștientizarea riscului de pierdere a integrității în practica de zi cu zi și identificarea modalităților prin care le putem evita sau gestiona.

(Tatiana Ștefănescu – Asistent Social Principal la Asociația “Tzuby’s Kids” și Liviu Mihăileanu, Președinte ARFO)

7. Semne de Stres Post Traumatic

Descriere semnelor, descrierea teoretică și neurologică a stresului post traumatic și sugestii pentru copiii cu Stres Post Traumatic
(David Lee – Președinte Asociația Umanitară Un Nou Început)

8. Frustrare și Agresiune vs Acceptare și Adaptare; parinții substitutivi ajutându-și copiii răniți să găsească vindecare

Trauma din trecut în viața copilului poate crea frustrare care poate rezulta în comportament agresiv. Posibilitatea ca, copiii care au trecut prin experiențe traumatizante să nu realizeze importanța alegerii pe care o au: ori de a rămâne frustrați și să continue să exerseze tipare de agresiune ori să accepte lucrurile care nu se pot schimba și să se adapteze prezentului. Relația noului părinte înlocuitor cu copilul joacă un rol critic în acest proces.

(Nathan Burke – CoMission for Children at Risk, membru bord sfătuitori ARFO)

WORKSHOP V – SÂMBĂTĂ, 10 NOIEMBRIE, 9:00 – 10:00

1. Dezvăluirea adopției
Din momentul în care copilul adoptat a intrat la tine în familie, un lucru primordial pe care trebuie să-l faci este să-i dezvălui ”secretul adopției” și să discuți cu el despre trecutul lui. Este un lucru greu de făcut pentru că nu ne place să vorbim despre suferință și lucrurile negative, de aceea tindem să amânăm că de mult putem. Amânarea acestei discuții poate avea efecte negative pe termen lung atât în dezvoltarea copilului cât și în relația părinte-copil. Dacă și pentru tine este un subiect greu de abordat, vino la acest workshop în care ți se va împărtăși o poveste impresionantă de adopție și experiențele ce au urmat de la momentul dezvăluirii adopției.
(Julianna Citirigă, asistent social la Asociația Un Nou Început, ONG din Brașov autorizat să desfășoare activități în domeniul adopției)

2. Efectele abuzurilor din copilarie la vârsta adultă

Mulți oameni ajunși la maturitate realizează că nu își pot trăi viața pe care și-o doresc. Se simt copleșiți de sentimente de vinovăție, rușine, dezamăgire și tristețe pentru că experientele, vorbele si comportamentele celor care ia-u îngrijit în copilărie ajung să le structureze mintea subconstientă, care este responsabilă în proporție de 90% de felul în care gândim și ne comportăm ca adulți. Inconștientul nu doarme niciodată reproducând astfel cu fidelitate, la vârsta adultă,  aceleași tipare cognitiv-comportamentale  ale părinților, sau a celor care ne-au îngrijit, în pofida faptului că în copilărie spuneam în sinea noastră că nu le vom reproduce niciodată. Lipsurile, agresivitatea de care au suferit în primii ani de viață pot influența toate domeniile vieții adulte ulterioare cum ar fi: tulburări de atașament, tulburări de comportament, stări anxioase, episoade depresive, stima de sine, imaginea socială, încrederea în sine. În acest workshop vom descoperi cum putem  gestiona aceste efecte.

(Costel Pîrnău, licențiat în psihologie, master în sociologie)

3. Accelerând vindecarea traumelor prin nutriție

Pentru a ajuta copiii în procesul de vindecare a traumelor, regimul alimentar și nutriția trebuie incluse într-un plan integrat de maximizare a îmbunătățirii funcțiilor creierului, ajutare la stabilizarea emoțiilor și dezvoltare de sisteme imunitare și corpuri mai rezistente.

(Janet Feavel – terapeut de masaj certificat și practicant în terapia nutrițională, a finalizat studii de specialitate în domeniul nutriției holistice, atingerii terapeutice/masajului și aplică aspecte ale terapiei prin atingere)

4. Ajutor când adopția pare că a eșuat
Am dat curs acestui minunat vis – am adoptat. Aveam atâtea idei despre cum vom fi ca părinți, despre cum îi vom îndruma prin viață pe copiii noștri. Despre cât de minunat va fi… și totul este atât de diferit! Nimic din ce știam nu merge. Mă simt atât de dezamăgit(ă) și parcă singurul lucru pe care l-aș vrea este să strig “Opriți autobuzul, vreau să cobor din el!”.
În acest workshop, într-o manieră onestă vom vorbi despre așteptări și despre soluții realiste în cazurile în care relația cu copilul adoptat pare mult diferită decât ne-am imaginat.
(Alex Ilie – Director Executiv ARFO, tată a patru copii adoptați, și David Hannessy, parinte adoptiv, Director CAFO Global Network)

5. Terapii comportamentale pentru tinerii din locurile dificile

Trauma nu trăiește în memorie (ca o narațiune a unui eveniment), ci în corp (senzații, emoții, gânduri intruzive, reacții). În activitatea noastră la Mercy Ministries, am văzut rezultate dramatice pozitive la tinerii cu care practicăm terapiile corporale. Vom descoperi modul în care supraviețuitorii traumelor operează cu un creier și sistemul nervos diferit și vor explora rolul sistemelor de valori, asimetria ritmică și mișcarea în dezvoltarea autoreglementării, a unui sentiment pozitiv de sine, a unui sentiment de apartenență și a conexiunii cu alții.

(Diane Pulvermiller și Melanie Dewey – Mercy Ministries)

6. „Cum pot să adopt un copil în România?”

Un workshop care va dărâma mituri legate de adopție și în cadrul căruia toți cei interesați în a adopta un copil în România vor putea găsi răspunsuri la întrebările lor, vor putea vedea care este procesul de atestare, potrivire și încuviințare a unei adopții.
Scopul workshop-ului este de a ajuta toate persoanele care intenționează să adopte un copil să depășească teama și miturile despre adopție, reținerile legate de birocrația excesivă, perioada îndelungată a procedurii sau stigmatizarea copiilor din sistemul de protecție.

(Olimpia Indrieș – șef serviciu juridic, adopții și postadopții din cadrul DGASPC Sibiu și Liviu Mihăileanu, Președinte ARFO)

7. Ciclul Furiei

Atunci când un copil face o criză, ni se pare că a pornit de nicăieri. Aceasta este din cauză că ignorăm mici semnale de dinaintea exploziei. În acest workshop vom descoperi 7 pași prin care, de obicei, un copil trece printr-o criză și cum să răspundem potrivit la fiecare pas.
(David Lee – Președinte Asociația Umanitară Un Nou Început)

8. Credință, speranță și dragoste – păstrând accentul pe cine va putea deveni copilul tău, nu pe modul în care el se comportă acum.

Perspectiva noastră influențează modul în care ne organizăm viețile și relațiile. Este important să ne centrăm perspectiva pe ceea ce Dumnezeu poate să ii facă pe copiii noștri să devină, NU pe realitatea modului în care ei se comportă acum. Trebuie să fim încrezători în dreptul lor. Avem pentru ei o credință în ceea ce pot deveni. Acest atelier va pune bazele unei perspective de credință și speranță care ne va ajuta să ne exprimăm dragostea fiind încrezători și echipându-ne cu cele mai bune practici.

(Nathan Burke – CoMission for Children at Risk, membru bord sfătuitori ARFO)