Această preconferință va începe cu înregistrarea participanților în 7 noiembrie între orele 8:30 și 9:30, prânzul între 12:30 și 14:00 și se va încheia în data de 8 noiembrie cu prânzul 12:30-14:00.

Îngrijirea competentă a copiilor care au suferit traume este un curs intensiv care conține nouă module. La finalul cursului, participanții vor fi capabili:

 1. Să înțeleagă obiectivele îngrijirii și dezvoltării copilului.
 2. Să înțeleagă deprinderile esențiale ale persoanei competente în îngrijirea copiilor care au suferit traume.
 3. Să înțeleagă impactul pe care trauma și stresul traumatic din copilărie îl pot avea în dezvoltarea copilului.
 4. Să identifice reacțiile care facilitează adaptarea pozitivă a copiilor care au suferit traume.
 5. Să identifice strategii, tehnici și deprinderi noi care ajută la creșterea copiilor cu un trecut traumatic.
 6. Să identifice strategii care îi ajută pe copii să învețe să își poarte singuri de grijă.

Structura cursului

Modulul 1 Trauma și impactul acesteia în viața unui copil. Modulul este o introducere în deprinderile esențiale ale persoanei competente în îngrijirea copiilor care au suferit traume și definirea tipurilor de traumă.

Modulul 2 Înțelegerea traumei și impactul acesteia în procesul de dezvoltare în funcție de vârstă. Va fi examinat impactul traumei în dezvoltarea copilului.

Modulul 3 Parcursul persoanei competente în îngrijirea copiilor care au suferit traume. O prezentare a celor șase caracteristici ale persoanei competente în îngrijirea copiilor care au suferit traume.

Modulul 4 – 9 Deprinderi esențiale:

 • Creșterea maximă a siguranței senzoriale a copilului.
 • Cum îl ajutăm pe copil să atenueze emoțiile copleșitoare și să dezvolte relații
 • Cum îl ajutăm pe copil să își schimbe comportamentele dificile și să dezvolte relații
 • Consolidarea relațiilor mai vechi și promovarea relațiilor noi, benefice
 • Cum îl ajutăm pe copil să își accepte cu demnitate povestea de viață
 • Cum să avem grijă de noi înșine în timp ce avem grijă de copii

Formatori

Cursul va fi susținut de: Alina Muntean, David Lee, Juliana Citirigă și Mirela Mihăileanu, formatori autorizați și practicieni cu experiență în TCC (Trauma Competent Caregiving) și TBRI (Trust-Based Relational Intervention).

Alina Muntean. Din 2004 a început sa lucreze cu tineri și copii abandonați din județul Mureș. Și-a dorit să se implice mai adânc în viata acestor copii și să ducă munca la un alt nivel. Prin urmare a finalizat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și un Master în Consiliere și Psihologie Clinică. A terminat o formare în Terapie de Familie Sistemică ai a participat la training-uri pe traumă în SUA și România. O schimbare în familia ei e că pe lângă cei doi băieți biologici a luat în plasament și o fetiță, iar această experiență a ajutat-o să înțeleagă și mai bine părintele care crește un copil cu traume.

David Lee. Președinte al Asociației Umanitară Un Nou Inceput. Asociația este autorizată în Adopție internă. David este membru al ARFO, locuiește în Brașov și este căsătorit cu Felicia (din România) și au 3 copii: Marc, Seth și Olivia.

Julianna Citirigă. Asistent social cu experienta în serviciul de îngrijire în apartamente de tip de familial din București, în programul de plasament familial din județul Mureș, iar acum lucrează într-un ONG din Brașov, autorizat pentru activități în domeniul adopției. Dragostea pentru copii abandonați și adoptați provine din experienta ei de viata, și anume, a fost și ea adoptata la vârsta de 3 ani și jumătate dintr-un orfelinat din județul Harghita. Îi plac provocările care-i testează limitele și prefera întotdeauna sa spună adevărul.

Mirela Mihăileanu. Formator acreditat și a susținut cursuri de îngrijire competentă a copiilor cu istoric de traumă pentru sute pe părinți adoptivi, familii de plasament, educatori și voluntari ca parte a Academiei de Training din cadrul Asociației Tzuby’s Kids, unde este membru fondator. Pasiunea Mirelei este de a înțelege modificările care au loc în biologia şi psihologia copilului care a suferit abuz, neglijare severă, abandon și de a ajuta părinții și îngrijitorii copiilor să contribuie la vindecarea acestora. Convingerea Mirelei este că dreptul fundamental al fiecărui copil este să crească într-o familie permanentă în care copiii să-și găsească apartenența, siguranța și echilibrul psiho-afectiv atât de necesar recuperării traumelor suferite.