Înfruntând minciuna

Înfruntând minciuna

Ruby M. Johnston|

Ca și părinți, cu toții ne dorim să nu fim mințiți de copii. Sinceritatea e importantă pentru noi. Relațiile sănătoase sunt construite pe încredere, comunicare sinceră și responsabilitate. Părinții sunt implicați în a ajuta copiii să crească, să se dezvolte și să dezvolte relații pe această fundație a onestității.

Totuși, uneori copiii mint și modul obișnuit de intervenție pentru a combate această problemă eșuează. De multe ori e nevoie de un set mai cuprinzător de intervenții pentru a adresa mințitul.

Copiii se vor „preface” la anumite vârste. Este responsabilitatea părintelui de a ajuta copilul să discearnă dintre „a se preface” și a „minți”. Este important de luat în considerare vârsta copilului. De exemplu, un copil de 3 ani va spune „povești” despre diferite lucruri pe care le face sau de care este interesat: „Tractorul meu este un leu acum și îmi spune să fiu puternic!”. Acest lucru este obișnuit pentru un copil de vârsta lui. El nu minte, el spune o poveste, sau „se preface”. Viața lui e plină de amuzament și imaginație, iar poveștile fac joaca mai interesantă pentru el.

Este, însă, important ca părinții să-și ajute copilul să recunoască diferența dintre „prefacere” și realitate. Deosebirea dintre onestitate și minciună este un concept fundamental în dezvoltarea copilului tău. Copiii mai mari de 5 ani vor începe să înțeleagă diferența dintre bine și rău, realitate și „prefacere”, onestitate și minciună.

Literatura de specialitate spune că principalul motiv pentru care copiii mici mint este că se tem să fie pedepsiți, dacă spun adevărul. S-ar putea chiar să le fie frică de reacția adultului, temându-se că adultul sau părintele nu i-ar mai iubi, dacă ar spune adevărul. Totuși, există și alte motive:

  • Vor să protejeze pe cineva
  • Pentru că adevărul e plictisitor, iar minciuna este captivantă
  • Pentru a evita ceva neplăcut – ca mersul la culcare
  • Să admită prea devreme și să facă o greșeală
  • Pentru dragoste și acceptare, când știu că adevărul ar avea rezultatul opus.

„Ți-ai făcut patul?”, iar copilul spune „Da.”, știind că patul este nefăcut, dar va fi în scurt timp.

S-ar putea să nu îți poți opri copilul din a minți, dar poți face ca minciuna să fie o experiență mai puțin recompensată. În această broșură te vom ajuta să înțelegi următoarele:

  • Tehnici de a preveni copilul să mintă
  • Cum să faci față minciunii
  • Înțelegerea pedepsirii și impactul ei asupra minciunii
  • Responsabilitatea părinților în a dezvolta onestitatea în copii
  • 7 sfaturi de a înfrunta minciuna

Share!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email