Impresii după primul Summit Online

Impresii după primul Summit Online

Primul Summit online al Alianței România Fără Orfani tocmai s-a terminat. “Fiecare poate face ceva” pare a fi mesajul care a penetrat mintea participanților și cel mai întâlnit reproș a fost “a durat prea puțin”.

Câteva din mesajele vorbitorilor avem aici:

“În perioada asta, este greu să stai acasă dar este extrem de greu să nu ai acasă” #50,000 de copii

Alex Ilie, Director executiv ARFO

“Creștinismul este mai mult decât cântat și cititul Bibliei și mersul la biserică și dăruit niște bani. Este despre cum îți trăiești viața, dacă este îndreptată către cei în nevoie. Dacă viața ta este focalizată pe a-ți împlini propriile nevoi sau dacă pui mai presus sau prioritizezi nevoile altora.”

Krish Kandiah, director Home for Good

“Nu exista “doar” sau “puțin” atunci când ne gândim la lucrurile pe care le putem face pentru copiii sau familiile vulnerabile.” Dumnezeu a pus ceva unic în fiecare dintre noi, ceva important cu care putem contribui, ceva ce poate face o diferență enormă în viața unui copil”

Jason Johnson, Autor “Fiecare poate face ceva”

“Principiul continuității în îngrijire este o chestie nu numai dovedita de literatura de specialitate dar este și o chestie naturală. Dacă există o intenție reală și solidă de adopție a familiei respective (de plasament nr) este de dorit să se întâmple acest lucru. Nu susțin ideea plasamentului pe termen nelimitat și fără o intenție serioasă din partea familiei. Adoptia înseamnă mai mult decat plasament și mai mult decat îngrijire și afecțiune. Este benefic și natural să urmărești continuitatea în îngrijirea copilului.”

Mădălina Turza, Președinte ANPDCA

“Sunt multe țări în lume în care orfelinatele se închid și copiii sunt aduși în familii. Suntem peste șapte milioane de familii în România. Dacă ar exista cu adevărat o schimbare de mentalitate și ar fi o mobilizare la nivel național toți copiii ar avea o familie.Totul începe cu 10,000 de copii care intra în sistem în fiecare an. Investim (ARFO) deopotrivă în prevenție și în intervenție pentru că fiecare copil are dreptul la o familie dedicată bunăstării lui.”

Liviu Mihăileanu, Președinte ARFO

“Instituționalizarea face rău tuturor copiilor, indiferent de vârstă. În același timp și asistența maternala poate produce traume profunde pentru că ea a fost gândită să fie o soluție temporară. De fiecare dată când mutăm un copil îi distrugem atașamentul, îi creștem instabilitatea și îi creăm încă o traumă.” “Doar puțini oameni pot lua copii în familiile lor. Dar cele mai mici acțiuni de ajutorare, gesturi de bunătate, oferire de resurse sau suport emoțional într-un moment critic sunt valoroase și cu mare impact”

Judy Rycus Director The Institute for Human Resources USA

Sesiunea în plen împreună cu workshopurile de la summit le puteți găsi aici începând de luni 9 noiembrie la prețul de 40 lei

Câteva din feedback-urile de la Summit:

“Vreau să sprijin familiile adoptive pe care le cunosc” “O sa mă implic în prevenirea abandonului” “vreau sa abordez tema adopției în familia mea” “Vreau să propun bisericii să organizăm Duminica Orfanului în acest an” “vreau să petrec mai mult timp cu copiii din sistem și să-i insuflu și pe cei cei din jurul mei să se implice în voluntariat” “Mă gândesc să ajut un copil dintr-un centru de plasament” “Am hotărât să mă rog pentru copiii din sistem, pentru autorități și pentru ARFO” “Am hotărât ca anul următor să aplic pentru adopție” “Vreau să ascult mai mult copiii” “Vreau să vorbesc mai mult despre adopție”.

Poate una dintre cele mai emoționante mărturii vine de la Adriana ce posta pe pagina ei de facebook:

“Summitul Alianței România fără Orfani se desfășoară anul acesta online. Tema din acest an este “Fiecare poate face ceva”.

Când am început să vorbim despre adopție nici eu și nici soțul meu nu știam cu ce se mănâncă și erau atât de multe necunoscute. Primul eveniment ARFO la care am participat m-a ținut cu șervețelele la îndemână și cu ochii în lacrimi… primeam răspunsuri și vai ce răspunsuri minunate. Am participat apoi la 2 summituri (unul la Cluj și altul la București) și așteptam cu nerăbdare să mergem împreună cu copiii la summitul de anul acesta – dar copiii sunt la bunici și noi pe canapea în sufragerie cu laptopul în brațe iar eu cu șervețelele tot la îndemână.

Pe lângă cursuri, conferințe, cărți, tabere și traininguri, Alianta Romania Fara Orfani își dorește (și face și demersuri) schimbarea legislației în vigoare. ARFO e o umbrela mare pentru multe organizații și biserici care au același scop: fiecare copil să beneficieze de dragostea, susținerea și siguranța apartenenței la o familie.

Toate acestea se fac cu bani. Încă mai sunt 50000 de copii în sistem. Nu toți oamenii trebuie să adopte dar fiecare poate face ceva. Donațiile pe site-ul ARFO se pot face foarte usor: https://www.romaniafaraorfani.ro/doneaza/

Visul favorit al fiecărui copil este familia. Să dăm o mână de ajutor celor care îi ajută.

“The time for action is now. It’s never too late to do something.”

Antoine de Saint-Exupéry

Share!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *