Summitul

ARFO 2022

Better together

Guvern

Biserică

Noi toți

Ong-uri

Antreprenori

Cluj-Napoca

5 NOIEMBRIE

Mai multe detalii

București

12 NOIEMBRIE

Mai multe detalii

Iași

19 NOIEMBRIE

Mai multe detalii

Timișoara

26 NOIEMBRIE

Mai multe detalii

Ce este Summitul ARFO?

Summitul ARFO este un eveniment anual, deschis tuturor, care aduce împreună toate categoriile de persoane implicate în procesul de adopție din România: familii adoptatoare, specialisti din cadrul DGASPC-urilor, psihologi, asistenți sociali, asistenți maternali, familii de plasament, politicieni, voluntari și persoane interesate de ceea ce presupune adopția sau îngrijirea copiilor fără familie.

Detalii despre locație, costuri și program găsiți accesând butoanele “Mai multe detalii”.

Care este scopul Summitului?

Summitul își dorește să inspire, să încurajeze și să instruiască persoanele care lucrează cu copiii aflați în dificultate din România. Summitul oferă informații, mărturii, provocări și sprijin moral tuturor celor ce au trecut sau trec prin provocările abandonului, al pierderii și vindecării rănilor sufletești.

De ce "Better Together"?

“Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergi împreună cu alții” – spune un proverb african.

În rugăciunea Sa, Domnul Isus se roagă Tatălui pentru urmașii Săi “ca ei să fie una cum suntem și Noi”.

În România sunt peste 46,000 de copii care nu au cui să spună “mama” și “tata”, copii ce nu au un “acasă”. Visul nostru este ca pentru fiecare din acești copii să găsim o familie iubitoare. Dar acest vis este atât de mare încât nici unul dintre noi nu îl poate realiza singur.

Avem nevoie de fiecare dintre noi, cu ce avem: timp, expertiză, resurse etc pentru ca acest vis să se poate realiza. Și avem nevoie de Dumnezeu să fie cu noi!

“Better together” este o invitație la a descoperi ce rol poți juca; pentru că atunci când oamenii vin împreună, animați de un vis extraordinar și de valori comune, lucruri frumoase se întâmplă!

Despre Preconferință

În Cluj, București și Iași organizăm și preconferință. La preconferință vom avea cursul TBRI (Intervenția bazată pe relații de încredere) cu durata de 3 zile înaintea Summit-ului. Mai multe detalii despre preconferință o să găsiți pe paginile evenimentelor în orașele respective.

Copiii între 5 -17 ani vor fi îngrijiți de personal calificat doar în ziua Summitului. Preconferința este destinată exclusiv adulților.

Vorbitori*

*Unii dintre vorbitori nu vor fi la toate cele patru Summituri ARFO
Adiel Bunescu
Adiel Bunescu
Pastor

Adiel Bunescu locuieste in Bucuresti, este căsătorit cu Simona și impreuna au patru copii: Erica, Sara, Vlad si Moise. A absolvit Facultatea de Relații Comerciale și Fianaciar-Bancare din cadrul Universității Româno-Americane și a obținut un Master of Divinity de la Moody Graduate School (Moody Bible Institute).

Timp de șapte ani a lucrat cu tinerii și studenții și a contribuit la plantarea bisericii Missio Dei din Bucuresti. In prezent este pastor al Bisericii Missio Dei, precum și coach & trainer. În toate aceste roluri își îndeplinește vocația de a fi alături de oameni pentru a-i ajuta să se dezvolte, să își găsească direcția si sa isi atinga scopurile in viata personala, in afaceri sau in lucrarea crestina.

Împreună cu soția și copiii, Adiel a decis să primească în plasament si apoi sa adopte un copil cu mari probleme medicale, înțelegând că dragostea lui Dumnezeu ne învață să iubim la rândul nostru în modurile cele mai practice.

Alex Ilie
Alex Ilie
Director Executiv ARFO

Împreună cu soția sa, Nati, Alex are 7 copii adoptați.

A studiat psihologie, sociologie dar și teologie și leadership.

De-a lungul timpului a ocupat diferite poziții ca profesor și director la liceu, director național pentru o organizație studențească sau pastor. Totdeauna a crezut că, credința creștină ar trebui trăită atât de radical încât singurele două posibile explicații să fie “voi sunteți nebuni sau Cristos este viu”.

Din 2015 Alex este director executiv al Alianței România fără Orfani, aducând împreună sute de ONGuri, biserici și alte instituții, animate de un singur vis: Fiecare copil din România să crească într-o familie permanentă dedicată bunăstării lui.

Este pasionat și fascinat de complexitatea ființei umane. De cărți, călătorii, filme, de o cafea bună dar niciuna din acestea singur ci animate de o discuție bună. Se consideră un om bogat în mod special datorită câtorva relații profunde din viața lui.

Alexandru Jurje
Alexandru Jurje
Inginer

Alexandru Jurje, inginer preocupat de cele sfinte și pastor preocupat de cele pământești, căsătorit cu Debora, tatăl lui Maia și Cris, navighează apele învolburate ale vieții de soț, părinte și ghid al celor care mai caută pe Dumnezeu și care mai vor să facă ceva semnificativ în lume.

Alina Bohuși
Alina Bohuș
Medic primar psihiatrie pediatrica

Dr. Alina Bohuș a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Iuliu Hațieganu, Cluj-
Napoca, în anul 2006. Un an mai târziu, în 2007, a început specializarea în psihiatria copilului și
adolescentului, în Clinica Psihiatrie Pediatrică, devenind medic specialist începând cu
anul 2012, respectiv medic primar din anul 2016.

Este soție și mama a 2 copii: o fetiță adoptată, în vârstă de 16 ani și un băiețel biologic, în vârstă de 8 luni.

Alina Muntean
Alina Muntean
Psiholog, TBRI

În 2004 Alina Muntean începe să desfășoare activități de voluntariat pentru copiii abandonați din județul Mureș. Acest început nu a făcut decât să o motiveze să se implice și mai mult în viața acestor copii, căutând căi prin care aceștia să-și vindece rănile din trecut, iar speranța și frumusețea să-și facă loc în viața lor. Prin urmare a finalizat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, un Master în Consiliere și Psihologie Clinică și o formare în Terapie de Familie Sistemică.

Au urmat training-uri pe traumă în SUA (formare în TBRI) și România. Împreună cu soțul ei a deschis Asociația Rise Together, menită să ofere consiliere și terapie pentru copiii cu traume  și suport pentru îngrijitorii acestora.

Alina are doi băieți biologici și două fetițe în plasament. 

Ana Radulescu
Ana Rădulescu
CEO & Founder la CFCECAS Conf.univ.dr. la UNIBUC

Este inițiatorul programului de supervizare profesională a asistenților sociali și a personalului din serviciile sociale, program lansat în 2014 în România prin intermediul Centrului de Formare Continuă și Dezvoltarea Competențelor în Asistență Socială / CFCECAS (www.cfcecas.ro).

Este implicată în domeniul dezvoltării serviciilor sociale în România de mai bine de 20 de ani, este Conferențiar Universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și Director General al Asociației Asistenților Sociali din România/ ASproAS (www.asproas.ro)

Anda Mogos
Anda Mogoș
Psihoterapeut la SoulCare

Aveam 15 ani când tata a fost diagnosticat cu leucemie, și familia noastra mică, modestă, dar unită a fost zdruncinată. Și aveam 23 de ani când, într-o zi de iulie, tata a plecat către destinația lui finală.

 Am aflat atunci ce înseamnă să fii copleșit de durere și să nu ai habar ce să faci cu ea. Să nu ai un ghid, o hartă pentru momentele în care e atât de greu încât simți că te dezintegrezi, și să te simți neputincios când cei dragi ai tăi suferă și nu știi ce să faci să le fie mai bine. 

 Și mai ales, am văzut ce înseamnă să ți se ofere clișee, platitudini, și să ți se spună mai clar sau mai voalat să get over it.  Să fiu supărată pe Dumnezeu și apoi să-L descopăr bun și iubitor atunci când eu nu meritam, și să mă îndrăgostesc mereu și mereu de El. 

 De atunci până acum s-au mai întâmplat multe lucruri în viața mea care m-au modelat. 

 Am trăit câțiva ani în America, am făcut un copil, am împlinit 15 ani de căsnicie fericită.  

 Am citit câteva mii de cărți, am și scris vreo două.

 Am făcut mai multe școli (pe care le poți vedea aici, și am început și să predau la un colegiu din America. 

 Am peste cinci mii de ore de terapie cu clienții mei. 

 Ce altceva ai putea să mai știi despre mine? 

 Îl iubesc pe Dumnezeu – nu atât cât ar trebui și cât merită, dar oricum, mult. Dar nu așa de mult cum mă iubește El pe mine. 

 Nu numai că îmi iubesc familia, dar îmi și place de ei.  

 Soțul meu, Ben, e omul care m-a influențat cel mai mult și pe care îl admir cel mai mult. 

 Beau cafea și ceai. Colecționam ceainice și căni de ceai, dar m-am oprit că am prea multe. 

 Gândesc în engleză mult. 

 Nu mă uit la filme, nu-mi plac, prefer de departe să citesc. Dar știu pe dinafara toate replicile din Seinfeld și The Office. 

 Îmi plac lucrurile vechi și-mi sunt tare dragi bătrânii. 

 Îmi plac câinii în teorie, dar în practică I’m a cat person. 

 Îmi place biserica mea și îmi sunt tare dragi oamenii de acolo. 

 I hate social media, dar n-am încotro. 

 Știu să cânt la mandolină (but I’m really, really bad). 

 My sister is the funniest person I know. 

 My biggest fear is failing as a mom and wife. 

 După ce mor, mi-ar plăcea să se spună despre mine că am încurajat oamenii și că în momente de răscruce, i-am ajutat. 

 Mă liniștește profund adevărul că Dumnezeu e în control, și că I’m safe in the big picture.

Cătălin Cîrstoveanu
Cătălin Cârstoveanu
Șeful secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul „Marie Curie”

Medicul Cătălin Cîrstoveanu este șeful secției de Terapie Intensivă Nou Născuți din cadrul Spitalului clinic de urgență pentru copii ’’Marie Curie’’. Este inițiatorul unui proiect de succes, Clinica de Cardiochirurgie Pediatrică și a refăcut de la zero secția de terapie intensivă pentru nou-născuți. Și-a dedicat viața salvării celor mai mici și vulnerabili.

“Ca să fii un doctor bun”, crede el, “îţi trebuie să îţi imaginezi în locul persoanei pe care o tratezi, mama, tatăl, sora, soţia sau copilul.” Are suport practic și emoțional din partea familiei iar cel mai mult îl motivează copii și soția sa.

Convingerea lui este: ’’Ca să ştii ce este un copil pentru tine, nu pot să-ţi spun că e obligatoriu să ai şi copii acasă, dar cred că pierzi ceva dacă nu ai un copil acasă. Am convingerea personală, intimă, că atâta timp cât faci în consonanţă lucrurile cu Dumnezeul în care te încrezi, nu au cum să fie rele lucrurile.’’

Corina Caba 2
Corina Caba
Fondator și Director Fundația Casa Speranței

Corina Caba, este Fondator și Director al Fundației Casa Speranței din Oradea. Este asistent social de peste 20 de ani și împreună cu colegii săi au ajutat peste 400 de copii abandonați sau orfani să-și găsească familii iubitoare și permanente. Ea însăși a adoptat patru copii.

Pasiunea ei este de a vedea fiecare copil tratat ca cel mai important, indiferent de sex, etnie, dizabilități sau vârstă.

Convingerea Corinei este că dreptul fundamental al fiecărui copil este să crească într-o familie permanentă și sigură. A lucrat toată viața împotriva instituționalizării copiilor și crede că ar trebui să fie doar două opțiuni pentru copil: familia biologică sau familia adoptivă.

David Cleveland
David Cleland
Pastor și părinte adoptiv
David Ile
David Ile
Președinte clinica Provita
Elena Tudor
Elena Tudor
Președinte ANPDCA
Flavius Ilioni Loga
Flavius Ilioni Loga
Asistent social

Flavius Ilioni-Loga este părinte adoptator pentru Raul si Raluca, de aproape 4 ani de zile și părinți biologic pentru Abielle, de 10 ani. Flavius este asistent social și a pus bazele Asociației LOGS in 2019 alături de Simona, soția lui,  care este psihoterapeut. Asociația LOGS a reușit in doar 3 ani să devină principalul furnizor de servicii sociale și umanitare pentru refugiații din Timișoara în parteneriat cu instituțiile statului și cu ajutorul comunității locale. Flavius este  trainer și derulează în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din Timișoara activități de prevenire a exploatării sexuale în școli, centre sociale. Împreună cu soția lui coordonează un club de copii în mediul rural unde adresează prin activități non-formale, printre alte subiecte și tematici de dezvoltare personală, împuternicire și măsuri de siguranță în mediul online și viața de zi cu zi.

Ligia Apăscăriței
Ligia Apăscăriței
Psihoterapeut și trainer

Este o persoană pasionată de a cunoaște și ajuta oamenii, încă din adolescență fiind sensibilizată de persoanele care au suferit traume și a dorit să învețe cum să îi ajute mai mult.

A ales să studieze psihologia pentru a oferi ajutor profesionist și a absolvit în anul 2007. Și-a continuat formarea urmând un master în Terapii de Cuplu și Familie,( unde s-a îndrăgostit de teoria atașamentului și a aprofundat-o), cursuri de consiliere creștină oferite de ACCR, s-a format ca psihoterapeut sistemic de familie și cuplu acreditat COPSI, oferind servicii psihologice multor categorii de persoane.

În 2007 a început să lucreze în școală cu elevii cu cerințe educative speciale, o perioadă în care Dumnezeu a modelat în ea răbdare, ochi de a vedea frumusețea ființei umane dincolo de limitările fizice sau intelectuale. Între timp a oferit consiliere individuală și de grup.

Îi place să împărtășească cu alții ceea ce cunoaște, astfel că în anul 2009 și-a însușit cu ușurință rolul de trainer pentru cursul de Formare în Consilierea Creștină, iar din 2019 trainer ARFO.

A activat sub diverse roluri în viața oamenilor: ca sfătuitor, prieten, profesor, psiholog, terapeut, trainer, și mereu s-a identificat cu pasiunea de a sluji oamenilor în grupuri mici și personal.

Se descrie ca o persoană cu dorință de învățare și de perfecționare, care știe să aprecieze o cafea scurtă, o carte bună, o plimbare în natură. Adoră răsăritul și apusul de soare, sunetul apei, iubește drumețiile și discuțiile bune îi sunt o adevărată încântare.
Unul dintre motto-urile preferate: “Viața înseamnă relații, restul sunt doar detalii.”

Liviu Mihaileanu
Liviu Mihăileanu
Președinte ARFO

Liviu Mihăileanu este Președinte al Asociației Tzuby’s Kids, organism autorizat să desfășoare servicii în domeniul adopției interne, și Președinte al Bordului ARFO.

S-a alăturat echipei ARFO din iunie 2015 ca reprezentant al Alianţei pentru acţiuni de lobby şi advocacy, este coautor al primei cărţi despre activitatea de lobby din România și are o experienţă de peste 20 de ani în management şi consultanţă. A oferit asistenţă pentru conformarea instituțiilor publice cu reglementările Uniunii Europene şi a derulat proiecte majore în managementul riscului şi de conformitate. În prezent este lider al serviciilor de Knowledge Management pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa în cadrul unei firme multinaționale de consultanţă.

Liviu are doi copii adoptați, este formator acreditat ANC/CNFPA şi membru al Consorţiului de Traumă ARFO.

loredana lar
Loredana Lar
Medic primar psihiatru
petre bunescu
Petre Bunescu
Economist, fost Vicepresedinte BRD

Petre Bunescu este de profesie economist, pasionat de cifre și finanțe. S-a născut în județul Argeș în 1952, într-o familie cu 10 copii. A absolvit ASE în Pitești, obținând ulterior un post în București, în cadrul Băncii Române pentru Investiții, unde a lucrat toată viața.
Din 1990 până 2019 a ocupat funcții de conducere în top managementul Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD), coordonând echipe numeroase și traversând perioade provocatoare de tranziție și schimbări economice și sociale. În 2004 a obținut Doctoratul în economie, iar timp de 16 ani a predat ca profesor asociat în cadrul Institutului Bancar Roman și la Universitatea Româno-Americană;
Din 1976-prezent este predicator în cadrul Bisericii Evanghelice Române, iar din 1996 s-a alăturat echipei de prezbiteri, conducând împreuna cu aceștia proiectele și lucrarea ce se desfășoară în Biserica.
În 2019 s-a pensionat, iar în prezent este membru în Boardul Organizației de Misiune M4Europa, sprijinind plantarea de biserici în Europa și echiparea oamenilor.
Este căsătorit de 45 de ani cu Lidia, au împreună 6 copii și 15 nepoți. Îi place să citească, iubește primăvara și timpul petrecut în grădina sa împreună cu câinele lui, Simba.

Richard Procter_1
Richard Procter
Coordonator principal "World Without Orphans" Europa

Richard este facilitator și coach pentru lideri și echipe. El a fondat și s-a ocupat de dezvoltarea afacerii proprii timp de 20 de ani. În acest context, el a lucrat cu lideri din zona de business și cu echipele lor în a-i ajuta să reușească în obiectivele lor și a coordonat programe de dezvoltare a transferului de cunoștințe și de practici eficiente în cadrul organizațiilor.

El are experienta în comunicarea interculturala și leadership, lucrând cu Ucraina și Kazakhstan, Franța și Polonia. El folosește în prezent această experiență pentru a coordona “Echipa europeană de facilitare” (European Facilitation Team) și să faciliteze, să ofere coaching și suport liderilor mișcării “fără orfani” din Europa.

El și soția lui au două fete adoptate și a fost implicat în conturarea inițiativei naționale din Marea Britanie “Acasă pentru totdeauna” (Home for Good), de la începuturile ei, iar acum îl slujește pe Dumnezeu din pasiunea pe care o are pentru copiii vulnerabili.

Stefania Botez
Stefania Botez
Psihoterapeut, Președinte ACCR

Psiholog, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, membru fondator și în prezent Președinte al Asociației Consilierilor Creștini din România, oferă suport de specialitate atât la cabinetul individual, cât și prin intermediul cursurilor, seminariilor sau conferințelor de profil.

Tabita Cernica
Tabita Cernica
Medic și psihoterapeut

dr.  Tabita Cernica – este medic și psihoterapeut la Asociația Preventis. Are peste  10 ani de experiență  în consilierea adolescenților și tinerilor expuși abuzului de substanțe.