Cele mai frecvente întrebări despre procesul de adopție

Cele mai frecvente întrebări (și răspunsurile) despre procesul de adopție

Procesul de adopție poate părea complex și dificil la prima vedere și se pot ridica o mulțime de întrebări. Așa că venim în ajutorul tuturor celor care își doresc să schimbe viața unui copil (sau mai mulți) prin adopție sau plasament familial. O să încercăm să răspundem cât mai bine la cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit de la oamenii care doresc să facă pasul adopției. Răspunsurile la întrebări vor fi actualizate periodic.

Dar înainte de a trece la întrebări vă invităm să vizionați două resurse video în care se explică atât în detaliu cât și pe larg procesul de adopție.

Cuprins întrebări

Care este venitul de care am nevoie ca să pot adopta?

R: Nu există un venit fix reglementat legal, evaluarea socială în vederea atestării ca adoptator luând în calcul capacitatea de a îngriji un copil sau mai mulți, în funcție de criteriile de atestare. Vor fi luate în calcul veniturile, cheltuielile recurente și contextul socio-profesional. De asemenea, nu există reglementări în privința provenienței veniturilor, pot fi venituri din salarii, dividende sau alte surse.

Dacă am o boală pot adopta? (cancer, scleroză etc)

R: Reglementările legale prevăd limitări în privința adopției în situația persoanelor care suferă de boli cronice și neuro-psihice. Cu toate acestea, evaluarea va lua în calcul criterii precum riscul de deces sau manifestare degenerativă precum și transmisibilitatea bolii. În situația în care există o probabilitate rezonabilă ca adoptatorul să poată crește copilul la vârstă adultă fără a-i pune în pericol sănătatea, evaluare psiho-socială poate fi pozitivă, însă, în situația în care riscul degenerativ sau de deces este semnificativ, cererea de atestare poate fi respinsă.

Primesc concediu și indemnizație dacă adopt sau iau un copil în plasament?

R: Pentru plasament familial există o indemnizație lunară momentan stabilită la 600 RON. Din martie 2021, în situația adopției, unul dintre părinți poate beneficia de concediu de acomodare în cuantumul a 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, timp de 1 an.

Dacă locuiesc în altă țară pot să adopt?

R: Da. În această situație, însă, veți intra pe procedura adopției internaționale. Pentru detalii vă rugăm să citiți acest articol pe care l-am scris pe această temă.

Dacă locuiesc în altă țară și soțul meu are altă cetățenie pot să adopt?

R: Da, prin procedura adopției internaționale pot adopta cetățeni români cu domiciliul în străinătate sau familii mixte. Mai multe detalii privind procedura adopției internaționale puteți găsi aici.

Dacă sunt persoană singură pot să adopt? Care sunt condițiile?

R: Da, pot fi atestate în vederea adopției persoane sau familii. Condițiile de atestare nu sunt diferite, va fi luată în calcul capacitatea de a îngriji de copilul sau copiii adoptați, în condițiile legii.

După ce depui dosarul pt adopție, în cât timp intri în potrivire cu copilul?

R: Depinde de criteriile pe care le-ați stabilit la momentul evaluării ca persoană/familie adoptivă. În situația în care nu aveți criterii de vârstă care să vă limiteze, nu ar trebui să așteptați foarte mult. Mai mult, aveți oricând acces la lista copiilor greu adoptabili (copii care timp de 3 luni nu au intrat în potrivire cu un adoptator) de îndată ce ați fost atestați iar la această listă nu mai sunteți limitați de criteriile de atestare. Vă încurajăm să solicitați la DGASPC care v-a emis decizia de atestare accesul la această listă.

Când pot să văd lista copiilor greu adoptabili?

R: Imediat ce ați fost atestați puteți solicita la DGASPC care v-a emis decizia de atestare accesul la această listă.

Pot să adopt bebeluși din maternitate?

R: Nu. Copiii abandonați nu sunt imediat declarați adoptabili, mai întâi vor fi depuse eforturi de reintegrare în familia biologică sau de integrare în familia extinsă.

Pot să iau în plasament de urgență bebeluși din spital?

R: În situația în care sunteți din cercul social al familiei biologice sau rudă / afin al copilului, va trebui să solicitați plasamentul la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului de care aparține spitalul.

Share!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

One Response

  1. SIPOS RALUCA ALEXANDRA 36ANI, CASATORITA, INCERCAM DE 16 ANI SA RAMAN ÎNSĂRCINATĂ DAR FARA REZULTATE PANA ACUM .LA 19ANI AM FACUT CHIURETAJ FORȚATA DE PARINTI SI DE ATUNCI NU.AM MAI RAMAS
    AM FACUT TOATE ANALIZELE NECESARE SI M- I S-A SPUS CA SUNT PERFECT APTA DE AVEA UN COPIL. IMI DORESC ENORM ATÂT EU CÂT ȘI SOTUL,SA ADOPTAM UN COPILAS .CE TREBUIE SĂ FAC?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *